fbpx

AliExpress u Srbiji: Zagađenje raste u blizini centara za e-trgovinu

AliExpress u Srbiji: Zagađenje raste u blizini centara za e-trgovinu
Ilustracija generisana uz pomoć AI / Canva

Najava da će kineski gigant za online kupovinu, AliExpress u Srbiji otvoriti centar za Jugoistočnu Evropu dočekana je sa optimizmom, uz naslove poput “Nema više čekanja na pakete”, i obećanja o izvesnoj ekonomskoj dobiti.

Međutim najnovije istraživanje koje je finansirala NASA pokazuje da postoji šansa da će izgradnja gigantskih skladišta za dostavu robe dodatno doprineti već veoma zagađenom vazduhu u Srbiji.

Istraživanje, koje su predvodili naučnici sa Univerziteta Džordž Vašington, prvo je te vrste; koristilo je satelitsku tehnologiju za merenje azot-dioksida štetnog zagađivača povezanog sa saobraćajem, fokusirajući se na skoro 150.000 velikih skladišta širom Sjedinjenih Država. Otkrili su da azot-dioksid, koji može dovesti do astme i drugih zdravstvenih problema, u proseku skače za 20 odsto u blizini skladišta. Kod najprometnijih objekata povećanje je bilo još veće.

“Prosečno skladište izgrađeno od oko 2010. izgleda mnogo drugačije nego skladišta koja su građena pre toga, sa mnogo više utovarnih dokova, mnogo više parking mesta,” rekao je Gaige Kerr, glavni autor studije i asistent profesor istraživanja u oblasti životne sredine i profesionalnog zdravlja na Milken Institutu za javno zdravlje Univerziteta Džordž Vašington.

Istraživanje naglašava kako su logistička čvorišta brzo postala značajan doprinosilac zagađenju kako je američka teška industrija, tradicionalni izvor zagađenja, opadala tokom proteklih decenija, a sektor energije čistio svoje elektrane.

Zabrana gradnje skladišta u naseljenim oblastima

Sličan scenario mogao bi da se odigra i u Srbiji, ali blagovremene reakcije institucija i ograničenja mogle bi da doprinesu smanjenju zagađenja. U SAD, 2011. godine aktuelna demokratska kandidatkinja za predsednicu Kamala Harris, tadašnja generalna tužiteljka Kalifornije, izvršila je pritisak na kompleks skladišta od milion kvadratnih stopa u južnoj Kaliforniji, rekavši da su zajednice oko njega nesrazmerno pogođene izduvnim gasovima dizel motora.

Taj pravni izazov rezultirao je nagodbom u kojoj su se developeri skladišta složili da preusmere saobraćaj, sprovedu monitoring kvaliteta vazduha, zasade drveće i grmlje kao tampon zonu protiv zagađenja vazduha i instaliraju filtere za vazduh u obližnjim domovima.

Istraživači su rekli da je azot-dioksid samo jedan od mnogih zagađivača kojima su ljudi koji žive blizu e-trgovinskih čvorišta izloženi. Azot-dioksid je relativno lakše proučavati iz svemira nego neki drugi, rekao je dr. Kerr. “Ali u budućnosti bi bilo sjajno razumeti druge zagađivače koji su relevantni za zdravlje, kao što su PM čestice.”

Kalifornija je krenula u regulaciju zagađenja iz skladišnih čvorišta usvajanjem zakona 2021. godine koji je prisilio objekte da smanje svoje emisije. Zakon, koje pogađa oko 3.000 najvećih skladišta u državi, zahteva od operatera da smanje emisije azotnih oksida i drugih štetnih zagađivača iz kamiona koji opslužuju ta mesta, ili preduzmu druge mere za poboljšanje kvaliteta vazduha

2 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

2 Comments

  • Ekonomik
    30/07/2024, 16:16

    Ma da, kad je kineska firma u pitanju odmah skače zagađenje, da je američka skladište bi bilo okruženo planinskim vazduhom. Da niste žalosni sa tom propagandom bili bi smešni

    REPLY
    • drT@Ekonomik
      15/08/2024, 13:40

      Opšte je poznato da Rio Tinto pročišćava vazduh tamo gde se nalazi, dok ga Kinezi zagađuju

      REPLY
Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap